Stichting Rigpa heeft de ANBI-status. Dat betekent dat, onder bepaalde voorwaarden, schenkingen gedaan aan Rigpa Nederland in mindering kunnen worden gebracht op het inkomen voor belastingaangifte. Volgens de ANBI-wetgeving dient Rigpa een aantal gegevens op internet te publiceren. Die informatie wordt op deze pagina vermeld.
Stichting Rigpa RSIN: 808243287
Kuipersstraat 148 (Van Ostadestraat 300) 1073 ER Amsterdam Telefoon: 020 470 5100 E-mail: rigpa@rigpa.nl
Voorzitter: E. Soyeux Secretaris: L. Verberg Penningmeester: M. Heijdeman
Rigpa Nederland is een centrum voor Tibetaans boeddhisme.
De statutaire doelstelling van de Stichting luidt: a. Het bewaren, bestuderen, beoefenen van en het geven van onderricht in Tibetaans boeddhistische beoefeningen in het algemeen en van de Nyingma traditie, waaronder Dzogchen, zoals onderwezen door Lama Sogyal Rinpoche, in het bijzonder; b. Het bevorderen van en meer bekendheid geven aan de met de Tibetaanse boeddhistische tradities samenhangende disciplines, zoals Tibetaanse geneeskunde, wijsbegeerte en dergelijk; c. Het optimaal ten goede doen komen aan de Nederlandse samenleving van de vruchten die deze beoefeningen en tradities afwerpen.
Rigpa is het Tibetaanse woord voor ‘intelligentie’ of ‘gewaarzijn’. Echter in Dzogchen, het hoogste onderricht in de boeddhistische traditie van Tibet, heeft rigpa een diepere betekenis: ‘de meest innerlijke natuur van de geest’. Het gehele onderricht van de Boeddha is gericht op de realisatie hiervan, onze uiteindelijke natuur.
Inmiddels is Rigpa een wereldwijd netwerk met meer dan tientallen centra en groepen in 41 landen. In Nederland bestaan twee Rigpacentra, één in Amsterdam en één in Groningen. Daarnaast worden op andere plekken in het land, op gehuurde locaties of bij mensen thuis, diverse programma onderdelen aangeboden in zgn. satelliet-sangha’s.
De visie van Rigpa is gericht op het ontdekken en realiseren van ons ongerepte, pure bewustzijn, de natuur van onze geest.
Wij belichamen deze visie door het beoefenen en in stand houden van de “Oude” (Nyingma) traditie van het Tibetaans boeddhisme. We bieden een compleet en authentiek pad aan van boeddhistische studie en beoefening.
Leden van onze gemeenschap kunnen ervoor kiezen om een gradueel, spiritueel pad te volgen, of zij passen eenvoudigweg het mededogen en de wijsheid van het onderricht van de Boeddha toe op hun leven.
Rigpa Nederland maakt deel uit van een internationale federatie, die gevormd wordt door de verschillende nationale Rigpa’s. Het beleid wordt in samenspraak gemaakt, ook na consultaties van onze spirituele raadgevers (Tibetaanse leraren). We zijn dus onderdeel van een groter geheel en het is belangrijk om hieraan actief mee te werken. Rigpa verandert van een organisatie waar de leraar centraal stond, in een organisatie waar de visie centraal staat. Deze visie wordt door de hele sangha gedragen.
Rigpa Nederland beoogt een compleet programma aan te bieden, afgestemd op de verschillende groepen studenten (sangha-leden) en ook niet sangha-leden.
We streven naar een ‘gezonde, harmonieuze sangha’ door aandacht te geven aan de zorg voor de sangha en het verstevigen van de onderlinge banden.
Belangrijkste aandachtsgebieden voor de komende jaren zijn:
Vanaf 1 juli 2019 is Rigpa volledig een vrijwilligersorganisatie. Een viertal mensen ontvangt een belastingvrije vrijwilligersvergoeding.
Sinds de coronapandemie geeft Rigpa Nederland veel van de programmas online. We hebben veel ervaring opgedaan met online les geven. In de sangha heeft er een shift plaatsgevonden en online cursus volgen is genormaliseerd. Na de verbouwing van het centrum in Amsterdam zijn we weer live en online (hybride) les gaan geven.
Eind 2019 is een internationaal traject gestart waarin ‘houders van de overdrachtslijn’ zijn voorgedragen. Dit zijn rollen voor ervaren sanghaleden die de dharma willen dragen in termen van onderricht en beoefening. In augustus 2021 zijn een twingtigtal mensen die vanuit Nederland zijn voorgedragen officieel ingehuldigd in Lerab Ling als ‘Teacher’ en ‘Practice Holder’ en in juli 2022 heeft een speciale inwijdings ceremonie plaatsgevonden waarbij alle gekozen mensen een speciale gelofte hebben afgelegd. Naast de Internationale Milinda training hebben wij ook nationaal een ondersteunend trainingsprogramma voor onze facilitatoren, instructeurs en leraren.
Afgevaardigden van Rigpa Nederland nemen delen aan internationale groepen van onze federatie: de International Board Group, International Program Group, International Coördination Group.
We communiceren onze programma’s via de wekelijkse mandalamail. Twee keer per jaar communiceren we alle data voor het komende half jaar en we herhalen de data kort voordat het programma plaatsvindt, soms twee keer. Ook wel in de rubriek ‘niet vergeten’.
Naast het bestuur dat meer op afstand opereer hebben we De Coördinatie Groep (CG) bestaande uit een zestal mensen waaronder een afgevaardigde voor Groningen. Zij komen om de twee weken samen en functioneren als dagelijks bestuur en hebben een uitvoerende en coördinerende rol.
Onder de CG valt onder andere de Coördinatie Openbaar programma, Coordinatie Sangha programma, communicatie met de sangha en van het openbaar programma naar buiten, Coordinatie Beoefenings programma.
Begin dit jaar is de verbouwing van het centrum in Amsterdam afgesloten en hebben we veel geïnvesteerd in de inrichting van de Vajrayana ruimte. We hebben de boeddhabeelden laten maken in Nepal en de eikenhouten kasten laten maken voor de altaren. De ruimte en de beelden is door meerdere lamas ingewijd. Het laatste project hierin is het altaar ter ere van onze overleden leraar Sogyal Rinpoche.
Nederland heeft een grote en actieve Tibetaanse Gemeenschap. Sinds dit jaar zijn wij host voor hun maandelijkse bijeenkomsten. Het is onze intentie om de band die we met Tibetaanse Gemeenschap hebben opgebouwd te blijven voeden en onderhouden.
Als special evenementen hebben we in januari op de heropening van het centrum gehad: Op 11 januari 2022 arriveerden Lama Yönten en nederlandse monnik Tenpa Rabgye in Amsterdam om de feestelijke inwijding van het vernieuwde centrum voor te bereiden en uit te voeren. Hierbij zijn diverse beelden van onze nieuwe beelden op rituele manier gevuld. Tijdens het inwijdingsritueel op 15 en 16 januari zijn ook onze vele nieuwe thangka’s in de Vajrayana ruimte gezegend
In april hebben wij het bezoek van Ian Ives, senior teacher, gehad die een weekend retraite gaf over “Het Ontdekken van onze Ware Natuur” op 22 t/m 24 april. Verder zijn we vereerd met het bezoek Tulku Rigdzin Pema Rinpoche die op 11 september ons een serie van empowerments en transmissie gegeven heeft en het bezoek van Ngakpa Lama Karma Lhundrup Rinpoche die ons het weekend van 1 en 2 october onderricht gegeven heeft, een aantal empowerments en een healing ceremony.
Cursussen
Beoefening
De beoefeningsactiviteiten omvatten Vajrayana- en Ngöndro beoefening en aan de diverse Vajrayana beoefeningen mogen Dzogchen- en Ngöndro sanghaleden deelnemen die de vereiste bekrachtiging ontvangen hebben. De Ngöndro-beoefening is gericht op Ngöndro-mandalastudenten en op Dzogchen-mandalastudenten die hun Ngöndro accumuleren.
Vast programma zijn:
Extra programma’s :
Veel studenten volgen internationale programma’s en retraites van Rigpa. Wanneer dat nodig is ondersteunen we hen door bijvoorbeeld informatieavonden.
Rigpa is verbonden met het internationale platform Prajna, waar Rigpa onderricht gedeeld wordt van verschillende boeddhistische leraren en waar het mogelijk is om internationaal aan online beoefeningen mee te doen.
– In 2021 waren er meer inkomsten uit activiteiten dan in 2020, terwijl de inkomsten uit abonnementen en donaties lager waren. Op de exploitatiekosten werd in 2021 verder bespaard, per saldo leidend tot een positief exploitatieresultaat.
– In 2021 werd geïnvesteerd in een uitgebreide renovatie van het pand in Amsterdam. De middelen daartoe werden uit de bestemmingsreserve onttrokken, die door de jaren heen door het bestuur uit de exploitatieresultaten is opgebouwd.
– Voor 2022 is de verwachting dat de gewone baten en lasten in evenwicht zijn.
Copyright © 2023 Rigpa
Design en realisatie door Frissekom