Meditaties uit Het Tibetaanse boek van leven en sterven (najaar 2024)

Met behulp van meditaties uit Het Tibetaanse boek van leven en sterven innerlijke rust, heling en een liefdevolle relatie met jezelf en anderen ervaren? Iedere week worden door ervaren instructeurs wisselende meditatiemethoden uit het boek aangeboden: de geest thuisbrengen in meditatie, liefdevolle vriendelijkheid en essentiële phowa.

Meditaties uit Het Tibetaanse boek van leven en sterven (najaar 2024)

Met behulp van meditaties uit Het Tibetaanse boek van leven en sterven innerlijke rust, heling en een liefdevolle relatie met jezelf en anderen ervaren?

Iedere week worden door ervaren instructeurs wisselende meditatiemethoden uit het boek aangeboden: de geest thuisbrengen in meditatie, liefdevolle vriendelijkheid en essentiële phowa.

In meditatie vind je zowel openheid als innerlijke rust. Een diep gevoel van thuiskomen kan verwarring en pijn oplossen. Je kan je dagelijks leven met meer kalmte, mededogen en lichtheid aangaan.
De beoefening van liefdevolle vriendelijkheid is gericht op jezelf en anderen. Je capaciteit om liefde te ervaren en te geven wordt veelvuldig aangesproken en verruimd.
Essentiële phowa is een beoefening uit de Tibetaanse traditie voor stervenden en overledenen, maar tevens een krachtige beoefening voor heling.
Het is de meest wezenlijke beoefening om ons op onze eigen dood voor te bereiden en om stervenden en overledenen te helpen. Vertrouwd raken met deze beoefening kan in deze situaties een enorme steun zijn.

Iedereen is welkom bij alle meditaties. Na afloop is er gelegenheid om even na te praten of vragen te stellen.

Praktische informatie

Je kunt je onderaan deze pagina aanmelden voor deze cursus.
Na aanmelding krijg je (ongeveer een week voordat het event start) de zoomlink toegestuurd

Iedere donderdag vanaf 3 oktober tot 19 december, van 17:30 uur tot 18:00 uur.
Rigpa Nederland biedt deze online meditaties gratis aan. Het is mogelijk om hier een donatie te doen.

Data op een rij:

 •   3 oktober liefdevolle vriendelijkheid – Coobke Peyrot
 • 10 oktober liefdevolle vriendelijkheid – Annie Birken
 • 17 oktober meditatie uit het TBLS – Astrid Heijdeman
 • 24 oktober liefdevolle vriendelijkheid
 • (31 oktober NIET herfstvakantie)
 • 7 november liefdevolle vriendelijkheid – Coobke Peyrot
 • 14 november meditatie uit het TBLS – Astrid Heijdeman
 • 21 november essentiële phowa – Annie Birken
 • 28 november liefdevolle vriendelijkheid – Coobke Peyrot
 • 5 december liefdevolle vriendelijkheid – Annie Birken
 • 12 december meditatie uit het TBLS – Astrid Heijdeman
 • 19 december essentiële phowa – Coobke Peyrot

 

Instructeurs

Annie Birken

Annie heeft sinds 1998 onderricht ontvangen van veel leraren uit de Nyingma-traditie van het Tibetaans boeddhisme en een driejaarretraite in 2009 gevolgd. Zij komt oorspronkelijk uit Ierland en woont sinds vele jaren samen met haar man in Amsterdam. Ze heeft in 1997 de opleiding psychodynamische muziektherapie afgerond bij het Roehampton Institute in Londen. Vanwege haar diepgaande interesse in het boeddhistische onderricht over sterven en vergankelijkheid heeft zij trainingen gevolgd in contemplatieve zorg rond het levenseinde met Christine Longaker, Rosamund Oliver en Kirsten DeLeo. Annie heeft veel mensen in hun laatste levensfase begeleid en geeft nu zelf trainingen aan zorgprofessionals en mantelzorgers. Annie is ook geïnteresseerd in de toepassing van meditatie en compassie-oefeningen in het dagelijks leven.

Astrid Heijdeman

Astrid Heijdeman heeft Sociale Geografie gestudeerd en viel daarna al snel helemaal voor het Tibetaanse boeddhisme.
Ze heeft regelmatig retraites gedaan en studieprogramma’s gevolgd onder begeleiding van Sogyal Rinpoche en andere leraren, waaronder een drie jaar retraite. Al meer dan 25 jaar geeft ze met veel plezier les bij verschillende cursussen bij Rigpa.
Omdat haar interesse in het boeddhisme samenviel met het moederschap is ze nauw betrokken geweest bij Rigpé Yeshé, een internationaal programma voor families en kinderen, en bij een curriculum voor boeddhistische ouders. Astrid houdt ervan meditaties tot leven te wekken, een open, lichte sfeer te creëren en te onderzoeken hoe wijsheid en compassie praktisch in te zetten is, bijvoorbeeld bij uitdagingen in de relationele sfeer. Ze werkt als mindfulness-trainer in o.a. de geestelijke gezondheidszorg.

Coobke Peyrot

Coobke Peyrot viel voor het boeddhistisch onderricht toen ze Het Tibetaanse boek van leven en sterven las. Hierin vond ze antwoorden op vragen over sterven en dood die zij lange tijd had nadat zij als jonge teenager haar moeder verloor aan kanker. Als alles vergankelijk is, wat is dan blijvend? Ze werd in 1997 cursist bij Rigpa en volgde vele cursussen van met name Christine Longaker over spirituele zorg in de laatste levensfase. Ruim twintig jaar werkte ze als vrijwilligster in een hospice. Door hier het boeddhistisch onderricht toe te passen, kon zij de oude pijn van rouw helen. Nog steeds geeft zij spirituele ondersteuning aan mensen in hun laatste levensfase. Sinds 2004 is Coobke instructeur in verschillende Rigpa-cursussen, met als specialisatie sterven en dood. Dankbaar voor wat ze geleerd heeft, wil ze haar opgedane kennis en inzichten graag delen. Coobke is kunsthistorica en werkte na de Scapino-dansopleiding bij een dansgroep met voorstellingen en lessen op scholen. Zij had een eigen balletschool. Later specialiseerde zij zich als bewegingsexpressie-therapeute en werkte met zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Coobke en haar man hebben drie zonen. Ze genieten van hun kleinkinderen.

Laden Evenementen

Meditaties uit Het Tibetaanse boek van leven en sterven (najaar 2024)

Met behulp van meditaties uit Het Tibetaanse boek van leven en sterven innerlijke rust, heling en een liefdevolle relatie met jezelf en anderen ervaren? Iedere week worden door ervaren instructeurs wisselende meditatiemethoden uit het boek aangeboden: de geest thuisbrengen in meditatie, liefdevolle vriendelijkheid en essentiële phowa.

Gegevens

Datum:
oktober 3
Tijd:
17:30 - 18:00