Metgezel zijn

Voor een naaste aan het einde van het leven. Voor iedereen die zorgt voor een oudere of terminaal zieke vriend, familielid of partner.

Metgezel zijn

Voor iedereen die zorgt voor een oudere of terminaal zieke vriend, familielid of partner.

Wat is nodig om iemand die stervend is te kunnen vergezellen? Empathie, moed en vriendelijkheid zijn heel belangrijk. We hebben ook moed nodig om onze verdedigingsmechanismen los te laten en de stervende te ontmoeten waar ze zijn. Dat betekent dat we ons bewust zijn van, maar niet overweldigd worden door, onze eigen angsten, onzekerheden of gevoelens van machteloosheid.

In deze ervaringsgerichte weekendcursus leren we praktische manieren om compassievol aanwezig te zijn voor degenen voor wie we zorgen. Door de kennis van hospice en palliatieve zorg, meditatiemethoden en praktische ervaring met elkaar te verweven, bieden Annie Birken en Chantal Bergers je behulpzame vaardigheden om je naaste te ondersteunen, zodat ze met een gerust hart en zelfs vol vertrouwen kunnen sterven. Je leert ook hoe je je eigen innerlijke bronnen kunt aanspreken om goed voor jezelf te zorgen.

Onderwerpen

  • Hoe meditatie toe te passen in de zorg voor onszelf en de ander
  • Inspelen op de behoeften van de stervende
  • Hen ondersteunen om contact te maken met innerlijke bronnen van kracht en om betekenis te vinden in hun ervaring
  • Hoe om te gaan met angsten rondom het sterven en afscheid nemen
  • Communiceren over de dood en het sterven en de methode van contemplatief luisteren
  • Hoe we (zelf-)compassie kunnen oefenen om burnout te voorkomen en/of te helen
  • De spirituele dimensie van leven en sterven
Praktische Informatie

Onderaan deze pagina kun je je aanmelden voor dit event. 

Data en tijden:
– Zaterdag 30 november van 10.00 – 17.30 uur
– zondag 1 december van 10.00 – 16.30 uur

Instructeurs

Annie Birken

Annie heeft sinds 1998 onderricht ontvangen van veel leraren uit de Nyingma-traditie van het Tibetaans boeddhisme en een driejaarretraite in 2009 gevolgd. Zij komt oorspronkelijk uit Ierland en woont sinds vele jaren samen met haar man in Amsterdam. Ze heeft in 1997 de opleiding psychodynamische muziektherapie afgerond bij het Roehampton Institute in Londen. Vanwege haar diepgaande interesse in het boeddhistische onderricht over sterven en vergankelijkheid heeft zij trainingen gevolgd in contemplatieve zorg rond het levenseinde met Christine Longaker, Rosamund Oliver en Kirsten DeLeo. Annie heeft veel mensen in hun laatste levensfase begeleid en geeft nu zelf trainingen aan zorgprofessionals en mantelzorgers. Annie is ook geïnteresseerd in de toepassing van meditatie en compassie-oefeningen in het dagelijks leven.

Chantal Bergers

Chantal Bergers is arts, en houdt zich daarnaast bezig met de studie en beoefening van de leer van de Boeddha sinds 2002. Ze heeft onderricht ontvangen van vele boeddhistische leraren zoals Sogyal Rinpoche, Khenchen Namdrol Rinpoche, Jetsün Khandro Rinpoche, Ringu Tulku Rinpoche en vele anderen. Sinds 2010 verdiept ze zich elk jaar drie maanden in de boeddhistische filosofie door het volgen van het studieprogramma van de Rigpa Shedra in Nepal. Zij geeft daar ook les en is sinds vorig jaar directeur van de Rigpa Shedra, wat inmiddels ook programma’s online aanbiedt (rigpashedra.org). Ze is betrokken bij het Spirituele Zorg programma van Rigpa, dat trainingen geeft aan zorgverleners, en is ook een ervaren trainer in Awareness Centered Deep Listening, een methode die moderne inzichten van de westerse psychologie combineert met die van de Tibetaans boeddhistische traditie.

Laden Evenementen

Metgezel zijn

Voor een naaste aan het einde van het leven. Voor iedereen die zorgt voor een oudere of terminaal zieke vriend, familielid of partner.

 

Gegevens

Datum:
november 30
Tijd:
10:00 - 17:30