Rigpa Zaterdag – ‘Vertrouwd raken met jezelf’ (meditatie)

Rigpa Zaterdag is een plek waar je naar binnen gaat, alleen maar hoeft te zijn en waarin je wordt geïnspireerd door boeddhistische wijsheid en beoefening.

We vragen soms veel van onszelf in deze wereld. We willen alles goed doen en onszelf ontwikkelen op allerlei verschillende vlakken: relationeel, in onze carrière, fysiek en misschien wel op het hele maatschappelijke vlak. Soms kunnen we daarin de weg een beetje kwijtraken. De Boeddha heeft veel antwoorden gegeven op persoonlijke vragen van mensen die worstelden met de vraag hoe te leven (en te sterven). Altijd met de opmerking zijn antwoord niet meteen voor waar aan te nemen maar het eerst zelf te onderzoeken. Dit onderzoeken blijkt 2500 jaar later nog steeds verassend behulpzame en praktische inzichten op te leveren.

Tijdens deze zaterdagochtenden onderzoeken we wat de inzichten van de Boeddha voor ons in deze tijd kunnen betekenen. Dit onderzoek starten we vanaf ons kussen, waar we in stilte kunnen zitten en contact kunnen maken met onszelf. Door middel van meditatie, reflectie en uitwisseling gaan we aan de slag met vragen als: hoe kom ik echt tot rust, wat is voor mij het allerbelangrijkste in dit leven, hoe vind ik meer wijsheid in mijn werk, hoe ga ik om met polarisatie in mezelf en in de samenleving, hoe ga ik om met veranderingen en verlies, en andere vragen die voor jou spelen. Aan het eind van de ochtend heb je tips en praktische handvatten verzamelt om zelf mee verder te gaan.

Jesse en José begeleiden Rigpa Zaterdag, telkens aangevuld met een andere instructeur die zal delen wat de boeddhistische wijsheid en beoefeningen heeft gebracht in zijn of haar leven en werk. Rigpa Zaterdag is toegankelijk en geschikt voor iedereen, ongeacht je ervaring of achtergrond.

Instructeurs

José van Dijk (1959) volgt sinds 1989 studieprogramma’s en retraites bij Rigpa. Ze begeleidt programma’s op het gebied van meditatie en (zelf)compassie. José was in haar werkzame leven coach – daarbij o.a. gebruikmakend van meditatie en lichaamswerk-  en later beleidsmedewerker in de (G)Gz. José is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Het boeddhistische pad, professionele ontwikkeling en gezinsleven zijn voor haar op natuurlijke wijze met elkaar verbonden. Ze werkt graag met mensen die nieuwsgierig zijn naar de toepasbaarheid van het boeddhisme in het dagelijkse leven en presenteert de boeddhistische wijsheid op een open en toegankelijk manier.

Jesse van Delft (1995) volgde haar eerste meditatie retraite bij Rigpa op haar zestiende en is sindsdien niet meer gestopt met haar studie en beoefening. Ze heeft Rigpé Shyönnu, een ontmoetingsplek voor jongvolwassenen binnen Rigpa, mede opgezet en organiseert daaruit retraites voor jongvolwassenen. In haar werk als theaterdocent, dramaturg en kunsteducatie-maker integreert ze graag meditatie en contemplatie oefeningen. Jesse is ook boeddhistisch docent vormingsonderwijs binnen het basisonderwijs. Ze is altijd op zoek naar hoe je mensen, groot of klein, op een creatieve manier kan begeleiden in het vinden van hun eigen wijsheid, daarin gebruikmakend van de geest en het lichaam.

Informatie over aanmelden

Meld via onderstaande button aan voor dit evenement. De kosten bedragen €10,- per keer.

Laden Evenementen

Rigpa Zaterdag – ‘Vertrouwd raken met jezelf’ (meditatie)

Gegevens

Datum:
21 januari 2023
Tijd:
09:30 - 12:00