Wat helpt bij het sterven?

Een dag voor iedere geïnteresseerde over vergankelijkheid, vertrouwen vinden en loslaten.

Wat kan ons steun geven en helpen als voorbereiding op ons eigen sterven en wanneer wij voor stervenden zorgen?

De Tibetaanse traditie bevat een rijkdom aan inzichten over het sterven en wat dit moment voor ons kan betekenen. Op een aantal essentiële inzichten zal dieper ingegaan worden. Door middel van contemplaties en meditaties wordt ook onze eigen beleving aangesproken, zodat het niet alleen theorie blijft. Hoe kunnen we vertrouwen vinden en leren loslaten wanneer vergankelijkheid zo reëel wordt als bij het moment van sterven?

Een belangrijk onderdeel van de dag zal het delen van de beoefening van essentiële phowa zijn zoals beschreven in Het Tibetaanse boek van leven en sterven. Deze beoefening kan door iedereen, van welke spirituele achtergrond ook, gedaan kan worden.
Het is de meest wezenlijke beoefening om ons op onze eigen dood voor te bereiden en om stervenden en overledenen te helpen. Vertrouwd raken met deze beoefening kan in deze situaties een enorme steun zijn en vertrouwen geven. Bovendien is het een krachtige beoefening voor heling.

Er zal gedurende de dag veel ruimte zijn om met elkaar van gedachten te wisselen en vragen te stellen.

Ben je zelf ziek, mantelzorger, geïnteresseerd wat de Tibetaanse traditie ons biedt als steun bij het sterven, wees welkom!

Datum: Zondag 21 april
Tijd: 10:30 – 16:00
Locatie: Rigpa-centrum Amsterdam Kuipersstraat 148, Amsterdam

Standaardtarief: €50,-
Minima- en studententarief: €30,-
Rigpa abonnementshouders: €0,-

Instructeurs

Annie Birken

Annie heeft sinds 1998 onderricht ontvangen van veel leraren uit de Nyingma-traditie van het Tibetaans boeddhisme en een driejaarretraite in 2009 gevolgd. Zij komt oorspronkelijk uit Ierland en woont sinds vele jaren samen met haar man in Amsterdam. Ze heeft in 1997 de opleiding psychodynamische muziektherapie afgerond bij het Roehampton Institute in Londen. Vanwege haar diepgaande interesse in het boeddhistische onderricht over sterven en vergankelijkheid heeft zij trainingen gevolgd in contemplatieve zorg rond het levenseinde met Christine Longaker, Rosamund Oliver en Kirsten DeLeo. Annie heeft veel mensen in hun laatste levensfase begeleid en geeft nu zelf trainingen aan zorgprofessionals en mantelzorgers. Annie is ook geïnteresseerd in de toepassing van meditatie en compassie-oefeningen in het dagelijks leven.

Coobke Peyrot

Coobke Peyrot viel voor het boeddhistisch onderricht toen ze Het Tibetaanse boek van leven en sterven las. Hierin vond ze antwoorden op vragen over sterven en dood die zij lange tijd had nadat zij als jonge teenager haar moeder verloor aan kanker. Als alles vergankelijk is, wat is dan blijvend? Ze werd in 1997 cursist bij Rigpa en volgde vele cursussen van met name Christine Longaker over spirituele zorg in de laatste levensfase. Ruim twintig jaar werkte ze als vrijwilligster in een hospice. Door hier het boeddhistisch onderricht toe te passen, kon zij de oude pijn van rouw helen. Nog steeds geeft zij spirituele ondersteuning aan mensen in hun laatste levensfase. Sinds 2004 is Coobke instructeur in verschillende Rigpa-cursussen, met als specialisatie sterven en dood. Dankbaar voor wat ze geleerd heeft, wil ze haar opgedane kennis en inzichten graag delen. Coobke is kunsthistorica en werkte na de Scapino-dansopleiding bij een dansgroep met voorstellingen en lessen op scholen. Zij had een eigen balletschool. Later specialiseerde zij zich als bewegingsexpressie-therapeute en werkte met zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Coobke en haar man hebben drie zonen. Ze genieten van hun kleinkinderen.

Laden Evenementen

Wat helpt bij het sterven?

Een dag voor iedere geïnteresseerde over vergankelijkheid, vertrouwen vinden en loslaten.
Wat kan ons steun geven en helpen als voorbereiding op ons eigen sterven en wanneer wij voor stervenden zorgen?

Gegevens

Datum:
april 21
Tijd:
10:30 - 16:00