Jong en Oud

Voor jonge mensen: Rigpé Shyönnu

De community van jonge mensen in Rigpa heet Rigpé Shyönnu (Tibetaans voor de jeugdigheid (shyönnu) van de diepste natuur van de geest (rigpa)). Deze organiseert jaarlijks retraites voor mensen tussen 18 en 35 jaar op verschillende plekken in Europa zoals Zuid-Frankrijk en Berlijn. Daarnaast zijn er ook kleinere bijeenkomsten in steden zoals Amsterdam, Londen, München en ook online. Rigpé Shyönnu heeft als belangrijkste doel een ruimte te bieden aan jonge mensen om het boeddhistische gedachtengoed te onderzoeken en beoefenen binnen een omgeving van verbinding, vriendschap en openheid. En natuurlijk een heleboel gezelligheid! Als je meer wilt weten, kijk dan op onze internationale pagina of op onze Instagram.

Bekijk onze Instagram pagina!

Ouderen op het Pad

Ouder worden op het boeddhistische pad is een fase die haar eigen interesse en vragen met zich meebrengt. ‘Ouderen op het pad’ is een groep voor 60-plussers binnen Rigpa Nederland, die in 2014 is gestart. De groep werkt vanuit de boeddhistische visie op ouder worden: hoe worden we ‘goed’ oud, wat verstaan we onder ‘goed sterven’? Ouderdom, ziekte en dood benaderen we als een spirituele beoefening, waarbij ook praktische zaken als het maken van een levenstestament, orgaandonatie en stervensbegeleiding horen. Zo waren er bijvoorbeeld tijdens de Corona-epidemie informatieve online bijeenkomsten met een Rigpa-verpleeghuisarts. Met als doel om wijzer ouder te worden en alles wat daarbij hoort te integreren in onze beoefening en dagelijks leven.

Het is fijn om samen met een groep mensen die elkaar in veel gevallen al langer kennen uit Rigpa-cursussen of retraites, deze uitgebreide thema’s, in een enkele malen per jaar georganiseerde bijeenkomst, te onderzoeken en uit te diepen.

Ouder worden confronteert ons met veranderingen en met vergankelijkheid en we nemen bijvoorbeeld tijd om te reflecteren op onze wensen in de periode voorafgaande aan, tijdens en na het sterven. Dat doen we met behulp van meditatie en contemplatie, het bekijken van relevant onderricht van verschillende leraren, een boek of artikel bespreken of door een deskundige uit te nodigen. Informatie, herkenning, openheid en onderling contact zien we als voordelen van deze specifieke groep. Dus als je 60+ bent en Rigpa-lid bent, kom dan deze groep versterken!

The large group of pilgrims walking in the Sera Monastery complex, Lhasa, Tibet Autonomous Region, China.

Boeken voor kinderen

Peaceful Piggy Meditation.
Kerry Lee MacLean, ISBN 0-8075-6380-3.
Te bestellen via www.amazon.com

Het leven van Boeddha – van Prins Siddharta tot Boeddha. (een stripverhaal)
George Hulskramer, uitgeverij Binkey Kok Diever.
ISBN: 90-74597-16-5

Prins Siddhartha – (geïllustreerd verhaal voor kinderen
om zelf te lezen.)

Jonathan Landaw en Janet Brooke, uitgeverij Maitreya,
ISBN 9071-1-886026

Tenzins hert – (prentenboek)
Barbara Soros, uitgeverij Asoka, ISBN 90-5670-094-4.
Te bestellen via www.asoka.nl

Boeddha in de tuin – (prentenboek)
David Bouchard, uitgeverij Ankh-Hermes,
ISBN 90-202-8260-3 (ook verkrijgbaar bij de Slegte)

Tibet door het rode kistje – (reisverhaal voor oudere kinderen)
Peter Sis, uitgeverij De Fontein, ISBN 90-261-1526-1

Boeken voor ouders

Children on the path – educating children and teenagers
in the Dharma.

Een conferentieverslag en handleiding voor ouders en opvoeders.
Te bestellen via: www.rigpeyeshe.org

The Family Meditation Book – how ten minutes a day together can make life saner (and more pleasant) for even the busiest families.
Kerry Lee Maclean, ISBN 0-9652998-6-4, te bestellen via onthespotbooks@msn.com of via www.amazon.com.

Growing Buddha’s – sewing the seeds of enlightenment in Toddlers to Teens
Kerry Lee MacLean. Te bestellen via: onthespotbooks@msn.com

Met kinderen groeien – over aandacht in opvoeding
en gezin

John en Mila Kabat-Zinn