Meditatie in Rigpa

Druk, stress, behoefte aan meer rust en ruimte in jezelf?

Het boeddhisme biedt vele effectieve methoden en mogelijkheden die behulpzaam zijn om ons leven op een meer volledige, ontwaakte en liefdevolle manier te leiden. Meditatie is zo’n hulpmiddel.

De meditatietraditie van Rigpa komt voort uit 2500 jaar beproefde en geteste boeddhistische wijsheid. Eeuwenoude technieken geven je zicht in de werking van je wezen, brengen je tot rust en helpen je op weg bij het ontdekken van de ware natuur van je geest. Meditatie brengt je weer in aanraking met de bron van welzijn en tevredenheid die we van nature in ons hebben. Het geeft je handvatten om de uitdagingen van het leven met meer openheid, compassie, lichtheid en humor aan te gaan.

Leren mediteren, dat kan iedereen

Als je graag wil leren mediteren, of je meditatie een nieuwe impuls wil geven, dan is een meditatiecursus of meditatieweekend iets voor jou. Onder begeleiding van ervaren meditatie-instructeurs oefen je verschillende meditatiemethoden, leer je over jezelf en van elkaar en krijg je inzicht in de logica van meditatie. Er is veel ruimte voor uitwisseling en persoonlijke begeleiding. Aan het eind van de cursus heb je handvaten aangereikt gekregen waarmee je thuis verder kunt. Praktisch en toepasbaar in je dagelijkse leven.

Actueel aanbod

Wil je op de hoogte blijven van onze cursussen en evenementen? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief.

Aansluitend op de cursus kun je bij Rigpa je meditatie verdiepen tijdens de Open Meditaties en op de Meditatiedagen in Stilte. Rigpa biedt verder ook een introductieprogramma over het boeddhisme (filosofie en het boeddhistische pad) en over (zelf)compassie.

Bekijk ons programma

Meditaties op inloopbasis bij Rigpa

Wij willen meditatie zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. Daarom bieden we verschillende vormen van vrijblijvende sessies aan, zowel op inloopbasis in het centrum als online. Voor ieder wat wils!

Meditaties uit Het Tibetaans boek van leven en sterven

Met behulp van meditaties uit Het Tibetaanse boek van leven en sterven innerlijke rust, heling en een liefdevolle relatie met jezelf en anderen ervaren? Iedere week worden door ervaren instructeurs wisselende meditatiemethoden uit het boek aangeboden: de geest thuisbrengen in meditatie, liefdevolle vriendelijkheid en essentiële phowa. Meer informatie…

Samen mediteren online

In de 45 minuten waarin we samen mediteren is er ruimte om in contact te zijn met je lichaam en je gevoelens. Zo doen we:

  • Geleide meditaties
  • Reflectie op korte instructieve teksten die een diepere context, begrip en de wijsheid van het beoefenen van meditatie brengen (teksten van verschillende leraren uit de Tibetaans-boeddhistische traditie).
  • 10 minuten mediteren in stilte. Meer informatie…
Stilte-momenten in de stad: groepsmeditatie op inloop-basis

Wil je 1 uur, 2 uur of zelfs langer mediteren in een mooie ruimte samen met anderen?
Dat kan in het weekend in het Rigpa centrum in Amsterdam! De deelname is gratis!

Op ieder heel uur begint een nieuwe sessie, geleid door een ervaren instructeur. We praten niet veel, omdat de hoofdzaak is om in een goede atmosfeer, samen met anderen, jouw eigen meditatie te kunnen doen. We wisselen zitmeditatie regelmatig af met loopmeditatie, waardoor de sessies dynamisch zijn en we oefenen hoe meditatie toe te passen in het dagelijks leven. Gebaseerd op een authentieke overdrachtslijn van meditatie instructies. Na afloop wisselen we uit.
Meer informatie…

Rigpa zaterdag – vertrouwd raken met jezelf

Zin om op zaterdagochtend inspiratie op te doen? Kom naar Rigpa Amsterdam en ga met een open mind de rest van je weekend tegemoet.
Rigpa Zaterdag is een laagdrempelige bijeenkomst waar je samen met anderen persoonlijke vragen verkent in een positieve, open sfeer. Stilte en korte meditatiesessies geven ruimte om te voelen wat er in je leeft. Begeleide reflecties helpen bij zelfonderzoek. De ochtenden zijn lichtvoetig en met ruimte voor humor.
De ochtenden hebben een vaste opzet die erop gericht is om te ontdekken wat belangrijk voor ons is. Het boeddhisme gebruiken we daarbij als referentiekader en dat biedt een verfrissend perspectief. Bovendien leren we van elkaar door ruimte voor vragen en uitwisseling. Aan het eind van de ochtend heb je tips en praktische handvatten verzamelt om zelf mee verder te gaan. Meer informatie…

Leren mediteren is het mooiste geschenk dat je jezelf in dit leven kunt geven. Alleen door meditatie kun je de reis ondernemen om je ware natuur te ontdekken, en op die manier de stabiliteit en het vertrouwen vinden die je nodig hebt om goed te leven en goed te sterven. Meditatie is de weg naar verlichting.

- Sogyal Rinpoche, Het Tibetaanse boek van leven en sterven