In 2019 overleed Sogyal Rinpoche, de oprichter en belangrijkste leraar van Rigpa. Sindsdien zijn de grote meesters van de Nyingma- en de Longchen Nyingtik-traditie die reeds jarenlang de Rigpa gemeenschap begeleidden en transmissies, instructies en onderricht gaven, hiermee doorgegaan. Daarnaast heeft Rigpa het grote voorrecht een nauwe samenwerking te hebben met Dzonsar Jamyang Khyentse Rinpoche, Khenchen Namdrol Rinpoche en Mindrolling Jetsün Khandro Rinpoche. Deze ondersteunen Rigpa als ‘spiritueel adviseurs’ op een verscheidenheid van organisatorische en inhoudelijke, ‘visie-gerelateerde’ vlakken.
Lama’s en leraren die regelmatig onderricht geven in Rigpa-centra over de hele wereld, en ook online, zijn (in alfabetische volgorde) Dzigar Kongtrul Rinpoche, Dzogchen Pönlop Rinpoche, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Jetsün Khandro Rinpoche, Khamtrul Rinpoche, Khenchen Namdrol Rinpoche, Khenchen Pema Sherab, Neten Chokling Rinpoche, Orgyen Tobgyal Rinpoche, Ringu Tulku Rinpoche, Shechen Rabjam Rinpoche, Tsoknyi Rinpoche, Tulku Ridgzin Pema Rinpoche en de westerse leraren Andy Karr, Chagdud Khadro, Dungse Jampal Norbu, Elizabeth Mattis Namgyel, Lama Tsering Everest en anderen.
Rigpa heeft ook de eer om regelmatig Kyabgon Gongma Trichen Rinpoche, alom gerespecteerd voormalig hoofd van de Sakya-school, en Zijne Eminentie de 7e Kyabje Yongzin Ling Rinpoche, een van de meest hooggeleerde leraren van de Gelugpa school van het Tibetaans boeddhisme te ontvangen.
In augustus van 2021 zijn de ‘senior-leraren’ en ‘senior-beoefeningshouders’ formeel aan de Rigpa sangha geïntroduceerd. Zij zijn degenen die het voortouw nemen in het begeleiden van de studie en beoefening in onze internationale community. Daarnaast is er ook de de volledige mandala van leraren, beoefeningshouders en houders van activiteit. Lees hier meer over ‘senior holders’ en ‘holders’.
‘Rigpa-leraren’ zijn gespecialiseerd in een of meer Dharma-onderwerpen die te maken hebben met het pad van studie en beoefening, zoals meditatie, de basisprincipes van het boeddhisme, lojong, madhyamaka, de voorbereidende beoefeningen van het Vajrayana (Ngöndro), enzovoort.
Hier beneden maak je kennis met alle leraren in Rigpa-Nederland, die je ook kunt tegenkomen als je bij ons een cursus volgt.
Annie heeft sinds 1998 onderricht ontvangen van veel leraren uit de Nyingma-traditie van het Tibetaans boeddhisme en een driejaarretraite in 2009 gevolgd. Zij komt oorspronkelijk uit Ierland en woont sinds vele jaren samen met haar man in Amsterdam. Ze heeft in 1997 de opleiding psychodynamische muziektherapie afgerond bij het Roehampton Institute in Londen. Vanwege haar diepgaande interesse in het boeddhistische onderricht over sterven en vergankelijkheid heeft zij trainingen gevolgd in contemplatieve zorg rond het levenseinde met Christine Longaker, Rosamund Oliver en Kirsten DeLeo. Annie heeft veel mensen in hun laatste levensfase begeleid en geeft nu zelf trainingen aan zorgprofessionals en mantelzorgers. Annie is ook geïnteresseerd in de toepassing van meditatie en compassie-oefeningen in het dagelijks leven.
In 1995 reed Astrid tijdens een fietstocht in Zuid-Frankrijk nietsvermoedend het Rigpa-retraitecentrum Lerab Ling in. Daar maakte zij kennis met de rituelen van het Vajrayana-boeddhisme. Ze sloot aan in de rij van retraitanten om een zegen te ontvangen van Z.H. Penor Rinpoche, het toenmalige hoofd van de Nyingma-overdrachtslijn. Dat maakte een diepe indruk, en in de jaren die volgden maakte ze kennis met Het Tibetaanse boek van leven en sterven, Sogyal Rinpoche en vele andere leraren. Astrid keerde elk jaar naar Lerab Ling terug om retraites en studieprogramma’s te volgen en spirituele bekrachtigingen te ontvangen. Van 2006-2009 volgde ze het programma van de drie-jaarretraite onder leiding van Sogyal Rinpoche. Hiervoor vertrok zij met haar gezin een paar jaar naar Zuid-Frankrijk. Inmiddels is ze meer dan 25 jaar instructeur in Rigpa. Ze werkte ook lang voor Rigpé Yeshé (een programma voor families en kinderen) en aan een curriculum voor boeddhistische ouders. Astrid houdt ervan meditaties tot leven te wekken, een open, lichte sfeer te creëren en samen te onderzoeken hoe wijsheid praktisch in te zetten is, bijvoorbeeld bij uitdagingen in de relationele sfeer. Ze vindt het boeddhisme uitermate geschikt voor iedereen die het leven en de dood, zichzelf en anderen beter wil begrijpen. Astrid werkt als mindfulness-trainer in o.a. de geestelijke gezondheidszorg.
Bert begon dagelijks te mediteren in 1981 en werd student van Sogyal Rinpoche in 1991. Hij is gepromoveerd in de culturele antropologie op een onderzoek onder Tibetaanse vluchtelingen in Dharamsala (India) naar de symboliek van de Chöd-beoefening in het boeddhisme. Hij werkt sinds 1994 als cursusinstructeur bij Rigpa en van 1995-2000 was hij internationaal manager van het eerste studie- en beoefeningscurriculum in Rigpa, het Stromenprogramma. Hij nam deel aan de driejaarretraite (2006-2009) en ontving veel onderricht en initiaties van grote Tibetaanse meesters. Bert heeft gewerkt aan vertalingen van dharma-teksten in het Nederlands en schreef onder meer Boeddhisme in een notendop (2006) en Dalai Lama, wijze van deze tijd (2009). Hij gaf les in boeddhistische training van de geest aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkt nu zelfstandig voor Sky-Heart als counselor in existentieel welzijn, waarbij hij workshops en retraites begeleidt.
Chantal Bergers is arts, en houdt zich daarnaast bezig met de studie en beoefening van de leer van de Boeddha sinds 2002. Ze heeft onderricht ontvangen van vele boeddhistische leraren zoals Sogyal Rinpoche, Khenchen Namdrol Rinpoche, Jetsün Khandro Rinpoche, Ringu Tulku Rinpoche en vele anderen. Sinds 2010 verdiept ze zich elk jaar drie maanden in de boeddhistische filosofie door het volgen van het studieprogramma van de Rigpa Shedra in Nepal. Zij geeft daar ook les en is sinds vorig jaar directeur van de Rigpa Shedra, wat inmiddels ook programma’s online aanbiedt (rigpashedra.org). Ze is betrokken bij het Spirituele Zorg programma van Rigpa, dat trainingen geeft aan zorgverleners, en is ook een ervaren trainer in Awareness Centered Deep Listening, een methode die moderne inzichten van de westerse psychologie combineert met die van de Tibetaans boeddhistische traditie.
Coobke Peyrot viel voor het boeddhistisch onderricht toen ze Het Tibetaanse boek van leven en sterven las. Hierin vond ze antwoorden op vragen over sterven en dood die zij lange tijd had nadat zij als jonge teenager haar moeder verloor aan kanker. Als alles vergankelijk is, wat is dan blijvend? Ze werd in 1997 cursist bij Rigpa en volgde vele cursussen van met name Christine Longaker over spirituele zorg in de laatste levensfase. Ruim twintig jaar werkte ze als vrijwilligster in een hospice. Door hier het boeddhistisch onderricht toe te passen, kon zij de oude pijn van rouw helen. Nog steeds geeft zij spirituele ondersteuning aan mensen in hun laatste levensfase. Sinds 2004 is Coobke instructeur in verschillende Rigpa-cursussen, met als specialisatie sterven en dood. Dankbaar voor wat ze geleerd heeft, wil ze haar opgedane kennis en inzichten graag delen. Coobke is kunsthistorica en werkte na de Scapino-dansopleiding bij een dansgroep met voorstellingen en lessen op scholen. Zij had een eigen balletschool. Later specialiseerde zij zich als bewegingsexpressie-therapeute en werkte met zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Coobke en haar man hebben drie zonen. Ze genieten van hun kleinkinderen.
Daan Meerburg bestudeert en beoefent de dharma al enige tientallen jaren. Sinds eind jaren tachtig is hij leerling van Sogyal Rinpoche. Binnen Rigpa Nederland heeft Daan door de jaren heen verschillende functies vervuld, variërend van bestuurslid tot klusjesman. In 1984 is hij begonnen met het begeleiden van dharma-cursussen. Daan leeft en werkt in Groningen, waar hij ook partner is in een klein advocatenkantoor. Hij zegt dat het bestuderen en beoefenen van meditatie niet enkel in zijn persoonlijke leven van enorme waarde is geweest, maar ook in zijn professionele leven. De inzichten en aangeboden methodieken blijken in de praktijk erg werkbaar en behulpzaam.
Sinds ze Het Tibetaanse boek van leven en sterven in 1995 ontdekte volgt Elma Floris het boeddhistische pad bij Rigpa. Dit brengt haar zoveel dat ze sterk gemotiveerd is dit pad met anderen te delen. Elma heeft veel onderwijservaring, ze heeft mindfulness-trainingen zowel aan leerkrachten als kinderen gegeven en ondersteunt kinderen en tieners om in hun kracht te komen. Ze wil samen met anderen de boeddhistische benadering van leven en sterven verkennen en de geest en zijn natuur ontdekken. Hierbij ervaart ze telkens weer dat een open houding de basis is om onze geest echt te begrijpen. Met eenvoud en humor creëert ze een sfeer waarin mensen zich thuis voelen om te mediteren. Naast de vele lessen van Sogyal Rinpoche, heeft Elma onderricht ontvangen van verschillende leraren in de Tibetaans boeddhistische traditie. Ze heeft deelgenomen aan de intensieve thuisretraite, waarvan ze ruim een jaar in retraite heeft doorgebracht op Lerab Ling. Elma woont aan de kust, geniet van buiten zijn in de natuur en is een enthousiaste beoefenaar van Chi Kung.
Eric ontmoette zijn leraren Sogyal Rinpoche en Namkhai Norbu Rinpoche in 1984 in Amsterdam. Vanaf die tijd heeft hij zich enthousiast in de studie en beoefening van de Dharma gestort. Hij is mede-oprichter van Stichting Rigpa en ook van andere boeddhistische organisaties zoals de Stichting Dzogchen en de Boeddhistische Unie van Nederland. Hij heeft in de loop van de tijd van leraren uit meerdere tradities les mogen ontvangen, waaronder ook de Bön-traditie en de Yuthok-traditie verbonden met Tibetaanse geneeskunde. In 1987 verzocht Sogyal Rinpoche Eric onverwacht een begin te maken met het geven van cursussen in Nederland en is hij begonnen als instructeur actief te zijn voor Rigpa. Voordat hij in 2009 voor drie jaar in Lerab Ling in retraite ging was hij zeven jaar werkzaam als boeddhistisch geestelijke verzorger voor het Ministerie van Justitie. Na zijn retraite heeft hij toestemming gekregen van Sogyal Rinpoche om buiten Rigpa als meditatieleraar les te geven. Met zijn partner Natascha Geuzenbroek geeft hij nu met Be Real Meditatietraining les in de zorg, het bedrijfsleven en het onderwijs.
Gisela Prager maakte in de tachtiger jaren in Amsterdam kennis met de wijsheid van het Tibetaans boeddhisme. Sindsdien studeerde ze en volgde ze retraites bij Sogyal Rinpoche en andere inspirerende meesters uit deze traditie. Gisela heeft veel ervaring in het begeleiden van mensen tijdens meditatie-retraites en cursussen. Ze ontwikkelde daarbij een heldere en open stijl die voor iedereen toegankelijk is en ruimte geeft voor persoonlijke ontwikkeling en ontdekkingen.
Hans van Zijp is componist en pianist en is als muzikaal begeleider verbonden aan de dansacademie van Codarts in Rotterdam. Hij ontwikkelde binnen het Centrum voor Elektronische Muziek projecten voor kinderen en elektronische muziek. Hij beoefende Qi Gong en studeerde Taoïsme onder anderen bij professor Wang Ting Jun. Hans is sinds 2005 student van Sogyal Rinpoche en volgde retraites in Lerab Ling, Kirchheim en Amsterdam met verschillende leraren. Hij volgde de intensieve thuisretraite vanaf 2007. Hans is Rigpa-instructeur sinds 2010 en begeleidde diverse cursussen over meditatie, lojong, bodhichitta en Ngöndro.
Jeroen is psycholoog en werkt als crisismanager bij de GGD Amsterdam. Sinds 1998 studeert en beoefent hij binnen Rigpa en heeft o.a. de Thuisretraite afgerond. Jeroen geeft al vele jaren cursussen en heeft deel uitgemaakt van het bestuur en managementteam van Rigpa-Nederland.
Jessy Geertsema is bijna 25 jaar student bij Rigpa. Ze heeft aan veel verschillende Rigpa-programma’s deelgenomen, zoals vijftien beoefeningsretraites, drie zesweekse studieretraites en de zevenjarige Thuisretraite. Ze heeft drie jaar voor Rigpa Nederland gewerkt als programmadirecteur en is meer dan twintig jaar instructeur geweest bij Rigpa Nederland. Ook heeft ze de opleiding voor mindfulness-trainer gedaan en verschillende mindfulness-trainingen gegeven. Jessy heeft twee puber-kinderen en werkt als docent Nederlands als tweede taal.
José van Dijk (1959) volgt al dertig jaar studieprogramma’s en retraites bij Rigpa. Tevens had ze coördinatiefuncties in de organisatie. José begeleidt programma’s op het gebied van meditatie en (zelf)compassie. Ze is opgeleid als orthopedagoog en coach en heeft meer dan twintig jaar ervaring in individuele coaching en begeleiding van groepen o.a. gebruikmakend van meditatie en lichaamswerk. Momenteel werkt ze als beleidsmedewerker in de gespecialiseerde jeugdhulp. José is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Het boeddhistische pad, professionele ontwikkeling en gezinsleven zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze werkt graag met mensen die nieuwsgierig zijn naar de toepasbaarheid van het boeddhisme in het dagelijkse leven en presenteert de boeddhistische wijsheid op een open en toegankelijk manier.
Liana is sinds 1997 student van Sogyal Rinpoche. Ze werd al snel zijn persoonlijke assistente en assisteerde hem regelmatig gedurende zijn teaching tours and retraites over de hele wereld. Ze heeft ook geholpen met het organiseren van Sogyal Rinpoche’s tournee in Brazilië. Gedurende deze 24 jaar tot aan zijn parinirvana heeft ze al zijn Dzogchen-retraites gevolgd en de zesmaanden-optie in de driejaarretraite in Lerab Ling. Sogyal Rinpoche heeft haar persoonlijk begeleid in het integreren van de Dzogchen view in actie. Ze heeft veel onderricht en bekrachtigingen ontvangen van verschillende lama’s. Liana heeft haar eigen bedrijf en begeleidt, vanuit de Mindfulness Based Cognitive Therapy, mensen met stress/burn-out klachten en angststoornissen. Daarnaast heeft ze onder begeleiding van Sogyal Rinpoche de training Mindfulness & Stress Management gemaakt die ze nu in bedrijven geeft. Sinds 1 oktober 2021 is Liana bestuurslid van Rigpa-Nederland.
Nynke Valk kwam al vroeg in haar leven met het boeddhisme in aanraking. Ze is vanaf het begin van Rigpa-Nederland altijd met veel plezier betrokken geweest bij de organisatie: als instructeur, als office-manager en vervolgens als Studie- en Beoefeningscoördinator. Van 2006-2009 volgde zij onder leiding van Sogyal Rinpoche een driejaarretraite in Lerab Ling. Toen ze terugkwam had ze het gevoel dat de wereld voor haar open lag en is ze haar eigen bedrijf begonnen, met als motto ‘eenvoudig leven’. Voor Nynke heeft eenvoudig leven twee aspecten: zelfregie en zelfcompassie. Een mooi hulpmiddel hierbij is de Eenvoudig Leven Agenda, waar Nynke de auteur van is. Nynke is verder mindfulness-trainer, coach en kunstenaar. Sinds een paar jaar heeft Nynke naast haar bedrijf weer ruimte voor een rol in de Coördinatiegroep van Rigpa. Ze is blij om, ook in de nieuwe fase waarin Rigpa zich bevindt sinds het overlijden van Sogyal Rinpoche, deelgenoot te zijn van en actief bij te dragen aan de integratie van het boeddhisme in het westen.
Na het lezen van Het Tibetaanse boek van leven en sterven in 2001 was Rob van Willegen (43) blij verrast dat op steenworp afstand van zijn studentenhuis in Groningen een Rigpa-centrum te vinden was. Hij gaf zich meteen op voor de eerste de beste cursus waaraan hij kon deelnemen. Wat hem vanaf het begin aanspraak was de uitnodiging om het onderricht van de Boeddha te onderzoeken en te toetsen aan de eigen ervaring. Sindsdien bestudeert en beoefent Rob enthousiast het Tibetaans boeddhisme. Rob legde zich onder andere toe op de beoefening van kalm verblijven of shamatha meditatie. Van 2006 tot 2016 volgde hij het onderricht van Rigpa’s driejaarretraite. Rob vervulde verschillende rollen als vrijwilliger voor Rigpa en geeft regelmatig meditatiecursussen. In het dagelijks leven werkt Rob als manager Marketing & Communicatie. Hij is getrouwd en woont in Groningen, waar hij in zijn vrije tijd graag gaat wandelen met zijn hond Zen.
Ronne Beijaert kwam met de dharma in aanraking toen ze begin twintig was en medicijnen studeerde in Amsterdam. In de zomer van 2015 ging ze in Lerab Ling wonen om Sogyal Rinpoche te helpen en om tevens voor zijn moeder Mayumla te zorgen. Ronne maakte deel uit van het team dat Rinpoche ondersteunde toen hij in Thailand was tot aan zijn parinirvana. Naast studie, beoefening en retraite heeft ze de meeste tijd in de dharma besteed aan het helpen van Rinpoche en het ontvangen van directe instructies van hem. Tot aan Mayumla’s paranirvana was ze deel van de Lerab Ling community in Frankrijk en onlangs is ze naar Nederland verhuisd om zich te specialiseren als huisarts.
Copyright © 2023 Rigpa
Design en realisatie door Frissekom