Veelgestelde vragen

Moet ik een boeddhist zijn of worden om bij jullie een programma te volgen?

Nee, dat hoeft zeker niet. Rigpa biedt cursussen aan voor iedereen, om je te helpen en te inspireren bij de uitdagingen van het dagelijks leven. We bieden eenvoudige meditatie- en compassieoefeningen aan – dit heeft een positieve invloed bij stress of depressie. Ook helpen meditatie en compassie om meer vriendelijkheid en hartelijkheid te ontwikkelen voor onszelf, onze familie en de mensen om ons heen.
Tegelijkertijd biedt Rigpa een compleet boeddhistisch pad aan voor degenen die dat willen. Dat wil zeggen, je kunt bij ons een gradueel pad volgen vanaf de grondprincipes van meditatie tot en met het meest subtiele onderricht over de natuur van de geest – het zuivere gewaarzijn.

Jullie hebben veel aanbod, waar kan ik het beste beginnen? Geven jullie ook persoonlijk advies?

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de begeleide wekelijkse meditatie of de liefdevolle vriendelijkheid beoefening.
Daarnaast geven we cursussen, bijvoorbeeld over meditatie, leven en sterven of boeddhistische principes. Als je je aanmeldt voor de Nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte van het actuele aanbod.
Een goede plek om te beginnen is ook de website prajnaonline.org. Hier vind je een schat aan wijsheid uit de Tibetaans-boeddhistische traditie, op video. Je kunt hier gratis filmpjes kijken en om toegang te krijgen tot het gehele aanbod kan je makkelijk een lidmaatschap afsluiten.
We geven je graag persoonlijk advies. Stuur een mail naar rigpa@rigpa.nl met je vraag en/of je telefoonnummer, dan nemen we snel contact op. Of kom naar een van onze centra voor een cursus of meditatiesessie, daar staan onze instructeurs voor je klaar!

Ik heb last van stress, kan het boeddhisme me daarmee helpen?

Ja, absoluut! Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar het stressverlagende effect van meditatie. Ook het beoefenen van zelfcompassie is behulpzaam. Hier geven we ook regelmatig cursussen in.

Zijn de meditaties die jullie geven ook interessant als je al bekend bent met mindfulness?

Ja, want binnen Rigpa beoefenen we meditatie in de spirit van Dzogchen. Dzogchen is de staat van volledig ontwaken, die de hart-essentie van alle boeddha’s en alle spirituele paden is en het hoogtepunt van iemands spirituele ontwikkeling. In Het Tibetaanse boek van leven en sterven kun je hier meer over lezen.

De liefdevolle vriendelijkheid beoefening die jullie geven, heb je daarvoor al ervaring nodig?

Nee, het is niet nodig al bekend te zijn met deze beoefening. Maar ook als je er wel ervaring mee hebt, zijn deze sessies verdiepend.

Hebben jullie ook programma’s voor jonge mensen?

Ja! Er is een community van jonge mensen in Rigpa, genaamd Rigpe Shyönnu. Lees er hier meer over.

Welke vorm van boeddhisme volgen jullie?

We volgen de “Oude” Nyingma-traditie van het Tibetaans boeddhisme. Hier vind je meer informatie over ons curriculum.

Waarin onderscheidt Rigpa zich?

Rigpa heeft een uitgebreid, goed opgebouwd en inspirerend curriculum. Het rijke aanbod biedt zowel studie- als beoefeningsmogelijkheden – dat wil zeggen zowel het filosofische gedachtengoed als de geleefde ervaring ervan. Retraites, uitgebreid videomateriaal, over leven en sterven – alles is er al om jou te ondersteunen en verder te helpen op je spirituele pad.

Als je lid wordt van Rigpa, moet je dan een leraar volgen?

Nee, je hoeft geen leraar te volgen.
Als je, nadat je een stevige basis hebt gelegd in de grondslagen van het boeddhistische pad en het Mahayana, je verder wilt verdiepen in het Tibetaans- boeddhistische pad, met name in het Vajrayana en Dzogchen, dan is het wel belangrijk om een leraar te volgen. De leraar kan je introduceren in de meest innerlijke natuur van de geest – wie je in essentie bent.

Hoe kan ik lid worden van Rigpa?

Op de abonnementenpagina vind je hoe je lid kunt worden van Rigpa. Het abonnementsgeld gaat naar de huur van de twee centra, het ontwikkelen van cursussen etc.
Als je liever op vrijblijvende basis wilt komen, is het natuurlijk ook mogelijk om per cursus te betalen.

Wie was Sogyal Rinpoche?

Sogyal Rinpoche was de oprichter van Rigpa. Lees verder.

Als ik Google op de oprichter van Rigpa, Sogyal Rinpoche, vind ik veel negatieve berichten. Wat is jullie visie op wat er gebeurd is?

Op de pagina Recente ontwikkelingen en wat we daarvan geleerd hebben vind je hier veel informatie over.

Waar in Nederland kan ik cursussen van Rigpa volgen?

In Nederland heeft Rigpa twee centra waar cursussen en evenementen worden gegeven: Amsterdam en Groningen. Ook is er een groep die elkaar ontmoet in Schoorl. Daarnaast zijn er online programma’s waar je aan kan meedoen.

Kan ik bij jullie Het Tibetaanse boek van leven en sterven kopen?

Je kunt het boek bij ons bestellen voor € 39,99. Er zijn geen verzendkosten. Stuur om het te bestellen een mail naar winkel@rigpa.nl

Staat je vraag er niet bij?

Antwoord
Antwoord

Contact